Çözümler

Dragon Endüstriyel Üretim

Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı yetiştiriciliğinde konforlu ve sağlıklı ortam değerlerinin tespit edilebilmesi için sıcaklık ve havadaki nem oranının bir arada değerlendirilmesi çok önemlidir.

Çoğu besi hayvanı terleyemediğinden dolayı vücutlarını evaporatif yolla soğutamazlar. Neredeyse bütün fazla ısılarını direkt vücut - hava teması yoluyla dışarı atarak ortam sıcaklığında yükselmeye sebep olurlar. Besi hayvanları vücut ısılarının bir kısmından da soluma yoluyla kurtulurlar fakat ortamın sıcaklığı arttıkça hayvanların bu sıcaktan kurtulma mekanizmaları daha az etkili hale gelir. Bundan sonra hayvanların iç ısısı yükselmeye başlar, yem tüketimi ve büyüme işlevlerini azaltırlar veya durdururlar. Ortam, hayvanların tolere edebileceğinden daha fazla ısındığında ise hayvanlar ağızlarını açarak yedek soğutma sistemlerini devreye sokarlar. Bu soğutma metodu, hava kısmen kuru ise daha iyi çalışır. Eğer hava zaten yüksek miktarda nem ihtiva ediyorsa, hayvanların vücutlarındaki fazla ısı solunum yolları ve akciğerleri aracılığıyla dışarı tahliye edilemez ve buharlaştırmalı soğutma yöntemi iyi şekilde çalışmaz.

Ayrıca hayvanların dışkılarının yarattığı istenmedik sıcaklık ve nemin yanı sıra, karbondioksit ve amonyak da başlı başına büyük bir sorun olup ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Alışılagelmiş havalandırma sistemleri ile sağlanan hava sirkülasyonu ortamın sıcaklık değerinde çok ciddi dalgalanmalara, dolayısıyla hayvanların metabolizmalarında dengesizliğe ve hatta şoka girmelerine neden olur. Dengeyi sağlamaya çalışmak için çok ciddi enerji harcamak gerekir.

Çok sıcak havalarda evoporatif soğutmalı havalandırma sistemleri işe yarar gibi gözükse de aslında ortamdaki bağıl nemi arttırarak, bir yandan havadaki nemin buharlaşmasına mani olur,  hissedilen sıcaklık değerini yükseltir, diğer yandan da bakteri ve mantarların kolayca üreyebileceği, kötü kokulu ortamı yaratırlar.

Kapalı besi ortamlarında nem kontrolü sayesinde ortalama bağıl nem değerlerinde(%40-55), 32 °C sıcaklıktaki hava 2,5 m/sn. sürat ile hareket ettirilmesi halinde vücudu kılla kaplı bir hayvanın veya tüyle kaplı bir tavuğun sıcaklığı 27 °C olarak hissetmesi sağlanacaktır.

Gece sıcaklıklar, gün içindeki en yüksek sıcaklıktan 14 °C veya daha fazla bir seviyede tutulursa hayvanlar gündüz yüksek sıcaklıkları daha iyi tolere edebilirler. Böylelikle hayvanlar ertesi güne zinde olarak başlarlar, bu da gündüz sıcaklıkları çok yüksekse performanslarının stabil kalmasını ve olası ölüm risklerinin azalmasına yardımcı olur.

DRAGON nem alma cihazı, ısıtma ve soğutma otomasyonu, dış ortamdan yalnızca gerektiğinde kontrollü hava girişi ve çıkışı ile ortam nem ve sıcaklığını, gece ve gündüze özel ideal sınırlar içerisinde tutar. Otomasyon becerisi ile giren hava ile çıkan hava arasında fark oluşturup kümes içerisinde pozitif basınç sağlayarak dışarıdan içeriye istenmedik bakteri taşıyan ve farklı sıcaklık değerlerindeki havanın girişi önlenir. Bu esnada gerek dış, gerekse de iç ortamdan toplanan hava, nemi istenen oranda alınmış, filtrelenmiş, dezenfekte edilmiş olarak kullanıma verilerek, bakteriler, koku ve mantarlardan uzak, steril, sağlıklı ve konforlu ideal bir ortam temin edilir.

Besi ortamının içinde işleme alınarak temizlenen hava, dışarıdan alınacak yeni ve farklı sıcaklıklardaki havaya olan ihtiyacı azaltacağından ısıtma ve soğutma giderlerinde, bakteri ve mantarlarla savaşta kullanılan ilaçlarda ciddi ekonomik tasarruflar sağlanacaktır. Diğer yandan genç hayvanların ısı stresine yakalanarak telef olmaları da önlenecektir .

 

 


Çözümler